Tämä on yksi suosikeistani, aleksanterinleivos. Näitä leivoksia tulee nopeasti pellillinen, josta leikataan noin 36 kpl. Nopea ja helppo tehdä. Resepti taipuu moneen; sen voi toteuttaa maidottomana, munattomana, ilman leivinjauhetta, hillona välissä voi käyttää mitä kaapista löytyy ja kuorrutteen voi maustaa ja värjätä kuten haluaa, mielikuvitus on rajana!

 

Alexanderbakelsen är en av mina favoriter. Man bakar fort en hel plåt av dem, och de skärs upp i ca 36 bitar. Snabb och lätt att framställa. Reseptet kan varieras; bakelserna kan vara mjölkfria, äggfria, utan bakpulver, sylten får vara vad som hittas i skåpet och glasyren kan man smaksätta och färga hur man vill, fantasin som gräns!

 

 

ALEKSANTERIN LEIVOKSET

 

 

Ohje:

500g voita tai margariinia, esim Keiju maidoton
3 dl sokeria
1 kananmuna (voi jättää pois)
2 tl leivinjauhetta (voi jättää pois jos käyttää kananmunaa)
2 tl vaniljasokeria
9-10 dl vehnäjauhoja

 

 

Kostutus:

n. 1½ dl mehua, esim vadelma, mansikka tai omena

 

 

Täyte:
n. 2 dl vadelmahilloa, muutkin hillot käy

 

 

Kuorrutus:
1 paketti tomusokeria (500g)
n. 6 rkl vahvaa kylmää kahvia jos haluaa mokkakuorrutteen, muuten mehua ja karamelliväriä

(Koristeluun:4 rkl tomusokeria, tilkka vettä, strösseliä)

 

 

 Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

 

 

 Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmuna, vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, älä vaivaa taikinaa, vaan sekoittele käsin juuri sen verran että taikina on tasalaatuinen ja sileä. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele/ kauli kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle tasaisesti jauhoja ja kaulinta apuna käyttäen, n 30x40cm levyiksi. Yritä saada reunat mahdollisimman tasaisiksi, muuten ne palaa uunissa. Pistele haarukalla harvakseltaan. Paista molempia pohjia, yksi pelti kerrallaan, 200 asteessa n. 15-20 min tai kunnes saa vähän väriä. (Pohjia tulee siis kaksi.)

Kostuta toinen pohja pullasudin tai lusikan avulla noin puolella mehumäärällä. Anna tämän pohjan jäädä pellille. Levitä kostutetulle jäähtyneelle pohjalle ohuelti vadelmahilloa. Siirrä toinen pohjalevy päälle liu’uttamalla tai kippaamalla nopealla ranneliikkeellä. Pohja irtoaa helposti leivinpaperista. Varo ettei halkea, sillä pohja on ohut. Kostuta myös päällimmäinen pohja mehulla.Valmista kuorrutus. Se ei saa olla liian paksua, mutta ei kovin löysääkään, jotta se olisi helppo levittää mutta ei kuitenkaan valu pois reunoilta.Tässä vaiheessa tarvitaan nopeutta ettei kuorrute kuivu! Levitä kuorrutus levyn päälle. Sitä tulee aika ohuesti. Käytä apuna esim paistinlastaa, ja kun olet levittänyt kuorrutteen koko pohjalle voit vielä kopautella pohjaa pellillä pöytää vasten niin se tasoittuu. Koristele strösseleillä tai valuttele päälle valkoista tomusokeri- vesiseosta halutessasi.

 

Pellillisestä tulee n. 36 leivosta. Leivokset kannattaa antaa "mehustua" muutama tunti niin on helpompi leikata. Leikkaa terävällä veitsellä. Leivokset voi myös pakastaa. Ne ovat parhaimmillaan aikaisintaan päivän päästä leivonnasta, ja säilyvät hyvinä jääkaapissa ainakin viikon. Joten näitä voi valmistaa jo reilusti ennen juhlia
 
 
Tässä kuva perinteisemmästä versiosta:

Piha%20talviy%C3%B6n%C3%A4%20ja%20aleksa