Tämän leivän ohjeen olen löytänyt netistä joskus, italialaiselta saitilta. Valitsin "käännä tämä sivu"-toiminnon, koska en osaa italiaa muutamaan hassua sanaa lukuunottamatta. Lopullinen oikea resepti jäi arvoitukseksi, koska en koskaan kyennyt ratkaisemaan miten taikina laitetaan tarjoukseen, puhumattakaan sen kesyttämisestä... Ei nuo automaattiset käänösohjelmat ole erityisen hyviä, mutta pääsin kuitenkin jutun juonesta kiinni. Tarpeeksi kesy tuo taikina kuitenkin oli, koska se taipui lopulta muhkeaksi, meheväksi, aidon oloiseksi ciabatta-leiväksi. Taikina on erittäin löysää ja tahmeaa, joten sen siirtelyssä ja käsittelyssä tarvitsee paljon vehnäjauhoja. Mutta kyllä tämä leipä vie kielen mennessän vaikka onkin suhteellisen työläs ja aikaavievä leipoa.

 

Ciabatta leipä

 

Juuri:

200g vehnäjauhoja

200g vettä

2g hiivaa

 

Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot ja vatkaa vispilällä kunnes taikinaan syntyy sitko. Nostata liinan alla 6 tuntia. Kun kuplat alkavat hajoamaan ja lässähtämään kraatereiksi, on juuri valmis.

 

Taikina:

400g vehnäjauhoja

250g vettä

1tl hienoa ohramallasta

2tl suolaa

6g hiivaa

 

Taikinasta tulee hyvin tahmea ja kostea! Sekoita juuri ja veteen sekoitettu hiiva, lisää suola, ohramallas sekä vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti ainakin 5 minuuttia jotta siihen syntyy oikein hyvä sitko. Anna kohota n 40 minuuttia. Kaada hyvin jauhotetulle alustalle (tai leivinpaperille pellin päälle suoraan) ja leikkaa varovaisesti kahteen osaan, tässä vaiheessa leipiä ei enään saa painella tai vaivata! Siirrä leivät pellille. Kohota vielä 50 minuuttia. Paista leipiä uunissa 225 asteessa kunnes pinta on saanut hyvin väriä. Suihkuttele ainakin kolme kertaa paiston aikana vettä uuniin (suihkepullolla), tällöin leipään tulee rapea, ihana kuori.