Ohjeessa sanottiin että glukoosisiirapin voi myös korvata hunajalla, mutta se tuo hivenen makua. Sitäkin piti kokeilla, tietysti. Eihän tämä ole muuten tarpeeksi täysivaltainen kokeilu siitä, miten täydelliset kovat karamellit tehdään. Tulos oli koostumukseltaan hyvä, väriltään tyydyttävä ja maultaan surkea. Sokeriliuos pitää keittää 162 asteiseksi, ja hunaja ei kestä kuumentamista moisiin lukuihin ruskistumatta, toisin kuin glukoosisiirappi. Ja kun hunaja ruskistuu, siihen tulee kummallinen "tumma" sivumaku, joka ei minun suuhun ainakaan maistunut hyvältä. Joten glukoosisiirappia on kyllä nyt lähdettävä alan liikkeestä ostamaan. Laitan nyt reseptin tähän myös, sen millä karkit varmasti onnistuvat ;)

 

 

Wanhanajan kovat karamellit

 

Rypsi- tai auringonkukkaöljyä

225g sokeria

60g glukoosisiirappia

50g vettä

1tl etikkaa tai sitruunahappoa

karamelli/ pastaväriä

esanssia maun mukaan

 

  Öljyä kumihanskat, alusta ja työvälineet ruokaöljyllä kauttaaltaan, näin vältyt sokerimassan tarttumiselta pinnoille. Kumihanskojen sisällä kannattaa käyttää puuvilla tms hanskoja, sokeri on todella kuumaa silloin kun se on vielä työstettävän pehmeää. Alustaksi käy marmorilevy tai silikoninen leivonta-alusta. Työvälineiksi muovinen tai silikoninen nuolija, paistinlastatkin käy, pari kappaletta, sekä vahvat keittiösakset (öljyä ne myös). Mittaa sokeri, vesi ja glukoosi kattilaan. Sekoittele kunnes seos kiehuu, sen jälkeen anna sen kiehua reippaasti ja sekoittamatta kunnes seos on 162 asteista, tai vesilasitestillä tulee kova pallero. Anna hieman jäähtyä, minuutin tai pari, sekoita joukkoon etikka/sitruunahappo, väri ja esanssi. Kaada vielä löysä massa varovaisesti alustalle ja ala työstämään sitä käännellen lastoilla reunoilta keskelle päin. Kääntele reunoja keskelle kunnes massa alkaa hieman jähmettyä ja viilenee niin että voit ottaa sen hanskat kädessä käsiin. Ala työstämään massaa voimakkaasti venyttämllä ja taittamalla, vuoronperään ripeään tahtiin. Massan kuuluu vaalentua kun se ottaa ilmaa itseensä työstäessä. Kun massa alkaa tuntumaan melko jähmeältä, mutta on vielä työstettävissä, tee siitä pitkä tanko ja leikkaa nopeasti öljytyillä saksilla karamelleiksi. Tässä vaiheessa massa kovettuu todella nopeasti. Karamellit kannattaa vielä pitää erillään toisistaan etteivät tartu toisiinsa, anna niiden jäähtyä kunnolla ennen kuin laita kaikki yhteen kasaan. Säilytetään suljetussa lasitölkissä huoneenlämmössä.