Kauden herkut saavat jatkoa omenoiden muodossa. Tänä vuonna omenat tuntuvat olevan hyvinkin matoisia, mutta kyllä niistä aina pari piirakkaa saa raapaistua kasaan. Ja loput sitten mehustetaan. Tästä reseptistä on useampi eri muoto, rasvan ja kananmunien määrä saattaa vaihdella, mutta itse pidän eniten kyseisestä versiosta. Omenat kannaattaa kuoria ja siemenkodat tietysti poistaa huolellisesti, niin ei sitten syödessä jää mitään hampaiden väliin. Näihin piirakoihin olen asetellut omenat ulkoreunasta aloittaen nätisti riviin, mutta omenat voi toki myös heitellä taikinan pinnalle miten sattuu ja yhtä hyvää on. Piirakan voi viimeistellä vaikka kaurahiutale-fariinisokeriseoksella tai jättää sen kokonaan pois. Tälle pohjalle voi myös tehdä minkä tahansa muun makean piirakan, omenoiden sijaan voi pinnalle ripotella vaikka mustikoita tai puolukoita.

 

 

Resepti:

Vuoka jonka halkaisija on 20-25cm voidellaan ja korppujauhotetaan tai mannaryynitetään.

Ainekset sekoitetaan yhteen sen kummemmin vatkaamatta seuraavassa järjestyksessä:

150g juoksevaa rypsiöljyvalmistetta TAI sulatettua voita/margariinia

1½dl sokeria

2 kananmunaa (yksitellen välillä sekoittaen)

2½dl vehnäjauhoa jonka sekaan on lisätty

1tl leivinjauhetta

2rkl jotain nestettä (vettä, mehua, maitoa...)

Eli kaikki vaan sekaisin ja kaadetaan uunivuokaan. Päälle ladotaan 3-5 omenaa paloiteltuina tai pari desilitraa marjoja. Paistetaan 175 asteessa alatasolla noin 30 minuuttia. Hammastikulla voi vielä kokeilla piiraan keskeltä että on varmasti kypsä.